Postnataal

Ongeacht hoe lang je ook in het ziekenhuis blijft, de vroedvrouw staat binnen de 24 uur na thuiskomst uit het ziekenhuis klaar voor jou en je gezin.

De vroedvrouw kan je zowel aan huis als op consultatie met raad en daad bijstaan in deze nieuwe periode in je leven tijdens de postnatale begeleiding.

 

Bevallen met Kort Ziekenhuisverblijf

 

Een standaard ziekenhuisverblijf na een bevalling in Vlaanderen is ongeveer 4 dagen. Sommige ziekenhuizen hanteren echter nu reeds 3 dagen als standaard (vaak Brusselse ziekenhuizen). In UZ Leuven, Heilig Hart Leuven en UZ Brussel gaan ze van start met het pilootproject en zullen moeders het ziekenhuis verlaten na 2 tot 3 dagen, uiteraard in samenspraak met je gynaecoloog en kinderarts. Wij nemen als praktijk deel aan het KIK-project (Kort in Kraambed) van de Leuvense ziekenhuizen en het Cosi@home project van UZ Brussel.

 

Van zodra je thuis bent, zal de zorg overgenomen door de vroedvrouw aan huis, zodat een vlotte overgang verzekerd kan worden. Tot en met dag 5 zal je dagelijks bezoek krijgen van de vroedvrouw. De medische opvolging en verdere ondersteuning wordt gegarandeert en indien nodig worden stappen ondernomennt Uiteraard kan je ook bij een standaard verblijf in het ziekenhuis rekenen op vroedvrouwenzorg aan huis

Bij een verkort ziekenhuisverblijf zal de baby tussen dag 7 en 10 nog eens medisch nagekeken worden door je huisarts of pediater.

Het wordt aangeraden om eventueel reeds tijdens de zwangerschap contact op te nemen met je vroedvrouw, zodat de voorbereidingen vlot gestart kunnen worden (zie 'Prenataal').

 

Postnataal huisbezoek of consultatie

 

Tijdens postnataal huisbezoek wordt er tijd gemaakt voor zowel medische aspecten, beleving als psychologische aspecten. Ze zorg wordt afgestemd jouw noden en die van je baby, je vragen, je onzekerheden… Tot en met dag 5 wordt er dagelijks een bezoek voorzien. De intensiteit en duur van de verdere opvolging zullen verder afhankelijk zijn van de medische noodzaak of jullie noden. Dit wordt individueel afgestemd.

Wat kan je zoal verwachten tijdens een huisbezoek die eerste dagen?

  • Medische opvolging van de mama, zoals eventueel knip of scheur, wonde van de keizersnede, bloedverlies, baarmoeder, bloeddruk...
  • Medische opvolging van de baby, zoals controle van de kleur, het gewicht…
  • Rond 72 u uitvoeren van de Guthrie-test (hielprik)
  • Hulp bij de verzorging van de baby, zoals tips voor het badje, navelzorging, oogjes, neusjes….
  • Hulp en advies bij borstvoeding
  • Aandacht voor de beleving van het nieuwe gezin

 

Je kan beroep doen op de vroedvrouw tot 1 jaar na je bevalling. Moet je bijvoorbeeld terug aan het werk en heb je nog vragen over de borstvoeding? Heb je vragen over anticonceptie? Zit je met vragen over voeding en opvoeding? Bij de vroedvrouw kan je terecht voor postnataal advies tijdens een consultatie.

 

Borstvoedingsbegeleiding

 

Vaak verloopt het geven van borstvoeding zonder problemen en is het een hele fijne ervaring, maar het kan ook anders gaan. Sommige mama’s zijn onzeker of hebben veel vragen over hun borstvoeding. In deze situaties is het heel belangrijk dat je er niet blijft mee zitten. Een snelle tussenkomst en een goede begeleiding kan reeds snel een aantal problemen voorkomen of behandelen.

Als vroedvrouw en lactatiekundige volgen we de borstvoeding nauw op en geven we je heel veel raad en tips hierbij. Soms is het maar een kleine tip die je nodig hebt om je borstvoeding heel aangenaam te maken.

 

Afspraak plannen?

 

Ideaal gezien neem je reeds tijdens je zwangerschap contact op met je vroedvrouw, om de zorgen achteraf te plannen en te bespreken. Uiteraard kan je ons ook bellen indien je reeds bevallen bent en nog geen vroedvrouw had gecontacteerd op voorhand. Wil je reeds prenataal een afspraak maken of ben je pas bevallen?

 

Neem dan zeker contact op met Joke, Gon of Laurence voor een afspraak of meer informatie. Contactgegevens vind je bij 'Contact' of 'Over ons'.

 

 

Postnataal

 

Proficiat met de geboorte van je kindje!

 

Kies je ervoor om snel na de bevalling terug naar huis te keren?

Heb je nood aan verdere begeleiding, opvolging en ondersteuning bij je thuiskomst?

Heb je nood aan extra begeleiding en ondersteuning bij de borstvoeding?

Heb je vragen over de baby, voeding en het nieuwe ouderschap?

Copyright @ All Rights Reserved